Print Icon
 

Nieuwsbrief mei 2024

Inhoud

Voorwoord


Beste lid van Samenzorg,


Met deze nieuwsbrief van mei hopen we jullie terug heel wat te bieden: veel leesvoer, podcasts nieuws en een oproep voor vrijwilligers.

Een interessant topic is alvast een artikel over osteopathie. Voor de podcasts willen we jullie op de hoogte houden over de ingeblikte en de nog komende podcasts. Daarbij willen we jullie al uitnodigen voor het event van zaterdag 13 juli als afsluit van het eerste seizoen van podcasts. Om zo goed mogelijk onze kerntaken te blijven vervullen, blijven we verder op zoek gaan naar vrijwilligers voor allerlei taken en functies. Onderaan de nieuwsbrief willen we voortaan een vaste rubriek voorzien om jullie op de hoogte te houden van events die jullie aanbelangen.

Guido



Samenzorg-event van 13 juli

We sluiten het eerste seizoen van de Samenzorg Podcast af met een verbindend samenzijn. De podcastgasten zullen daarbij aanwezig zijn. Zij gaan ons verrassen met onderlinge gesprekken over het afgelopen seizoen. Else en Luck gaan op zoek naar wat hen raakte in de afleveringen, naar wat zij eruit haalden en naar wat hen aangegrepen heeft.


Tussen de gespreksrondes door neemt Ilse Grace Scheers ons mee in haar prachtige zangteksten.

Er zal ruim de gelegenheid zijn om tijdens de pauze en na afloop van het programma mekaar te ontmoeten. We horen dan ook graag wat de podcastreeks voor jou betekende. Ook de sprekers zijn dan aanwezig om een praatje met hen te maken. 


Wanneer: Zaterdag 13 juli van 13:30 tot 17:30

Waar: Bedrijvencentrum De Malt, Leuvensesteenweg 350, Boortmeerbeek


Programma:

13:30 - 14:00 : ontvangst

14:00 - 16:00 : verbindende dialogen en zang

16:00 - 17:30 : napraten en verbinden


Deelname: 12 euro

Ter plaatse ontvangt u gratis drankbonnetjes voor de waarde van 6 euro. 


Gastsprekers die reeds toezegden: Eddy Van Calster, Francien, Geneviève Cooreman, Greetje Van den Ede, Ilse Grace Scheers, Johan Corthouts, Karen Smets, Katelijne Bervoets, Leslie en Pieter, Luc Leenders, Luc Claes, Yves Verbeeck.


Inschrijven: schrijf het inschrijvingsgeld van 12 euro per persoon over op rekeningnummer

BE39 1030 8116 4719 van Samenzorg VZW met vermelding 'EVENT 13 JULI'. Inschrijvingen kunnen niet terugbetaald worden. Na ontvangst van uw betaling sturen wij u binnen de twee weken een e-mail. Wees er tijdig bij want de plaatsen zijn beperkt. Mochten alle tickets uitverkocht zijn bij ontvangst van uw betaling dan storten wij u het inschrijvingsgeld terug. 



Samenzorg Podcast


Sinds onze vorige nieuwsbrief zijn afleveringen 11 tot 15  gepubliceerd. We geven een overzicht én vertellen alvast wat over aflevering 16 die zaterdag 25 mei beschikbaar komt.

Wil jij ons podcast initiatief steunen? Dat kan door erover te spreken met familie, vrienden en kennissen en deze nieuwsbrief door te sturen.  

Beluister de SamenZorg podcast op je favoriete podcastplatform:


Aflevering 11 : Geneviève Cooreman praat over hoe het leven haar heeft gebracht tot het oprichten van 'De lichtbron'. Laat je inspireren door Genevièves verhaal dat een toonbeeld is van veerkracht en toewijding aan het creëren van een ondersteunende gemeenschap voor persoonlijke groei en transformatie.


Aflevering 12 : Mieke Claes deelt haar holistische benadering waarbij ze onder meer gebruik maakt van gesprekstherapie, voetreflexologie en reiki. ‘Leven vanuit je volle Zijn’ is haar motto en daar leeft en werkt ze naar.


Aflevering 13 : Pat Adam, Naturopaat en Woonbioloog, werkt met mensen op een energetische manier. Hij beschrijft het als het in balans brengen van onze vier lichamen: fysiek, energetisch, mentaal en spiritueel. Pat is zelf hypersensitief en kaart meteen ook aan hoe belangrijk het zou zijn als in ons land EHS, of Elektrohypersensitiviteit, officieel als ziekte erkend zou worden.


Aflevering 14 : Johan Corthouts, holistisch arts, vertelt hoe hij homeopathie en andere alternatieve therapieën in zijn werk integreert. Johan's verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe traditionele en alternatieve geneeskunde hand in hand kunnen gaan. Zijn inzichten in de psychologische barrières die sommige zorgprofessionals ervaren en hoe hij deze overwint, zijn bijzonder verhelderend.


Aflevering 15 : Sonja Wauters en Sarah bespreken de positieve impact van hypnobirthing op het geboorteproces. De cursus omvat ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en affirmaties, en benadrukt het belang van voorbereiding voor zowel de moeder als de partner. Sonja legt uit hoe de cursus de éénheid van lichaam én geest benadert. Sarah, een vroedvrouw, deelt haar persoonlijke ervaringen met de technieken tijdens haar eigen bevalling en hoe dit haar professionele benadering heeft beïnvloed. 


Aflevering 16 :  In de podcastaflevering van 25 mei bespreken Luc en Else met voedingsexpert Sven Deweerdt het belang van gezonde eetgewoonten en de invloed van voeding op gezondheid. Sven deelt zijn passie voor voeding en hoe hij zijn kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengt. Hij benadrukt de rol van voeding bij aandoeningen zoals diabetes, obesitas en kanker. Sven pleit voor een bewuste keuze in voedselconsumptie en het belang van een holistische benadering van gezondheid, waarbij ook emotionele en mentale aspecten worden meegenomen. Daarnaast geeft hij praktische tips voor het verhogen van groenteconsumptie en waarschuwt hij voor de negatieve effecten van gefrituurd eten en suikerhoudende dranken.


Discipline in de kijker

Osteopathie


Osteopathie is een holistische en manuele geneeskunde. Holistisch in die zin dat lichaam en geest als een eenheid beschouwd en benaderd worden, manueel omdat gedacht, gevoeld en gewerkt wordt met de handen.

Ook binnen het lichaam herkent de osteopathie eenheid doorheen de verbindingen en verbanden tussen de verschillende lichaamsdelen, waardoor de zone die behandeld wordt soms veraf ligt van de pijnplek.

Aan het osteopatisch onderzoek gaat een uitgebreide anamnese (klinische bevraging) vooraf, waarbij ook leefgewoontes, voeding en dergelijke meer aan bod kunnen komen. Observatie van het lichaam brengt artefacten aan het licht zoals verkleuringen van de huid en asafwijkingen van de wervelkolom. Via een verkenning met de handen (palpatie) worden zones van transpiratie, koude/hitte, congesties en spierspanningen opgespoord. Gerichte mobilisaties van gewrichten en organen verraden waar het lichaam vastzit.
Hoe fijner dit onderzoek wordt doorgevoerd, hoe meer zogezegde details worden herkend. De kwantiteit en vooral de kwaliteit van de bewegingen van ALLE lichaamsweefsels wordt op deze manier in kaart gebracht. Al deze verzamelde informatie, samen met de resultaten van eventuele eerdere onderzoeken, maken het klachtenpatroon zichtbaar.
De osteopa(a)t(e) beschikt over een scala aan behandelmethodes en kiest daaruit de meest
aangepaste voor elke patiënt, de ene keer een directe manipulatie, de andere keer een zachte
reflextechniek of een luistertechniek waarbij subtiele bewegingen worden gevoeld. Hierbij spelen de fascia’s een grote rol. De fascia is een bindweefsel dat als een web doorheen het hele lichaam loopt en tot de belangrijkste lichaamsweefsels hoort waarop het onderzoek en de behandeling  gebaseerd zijn.

Bovendien stelt de behandelende osteopa(a)t(e)e een neutraal luisterend oor ter beschikking waardoor ‘emotionele ladingen’ in beweging kunnen komen en bijvoorbeeld een onverwerkt rouwproces terug ruimte krijgt. Dat hierbij lichamelijke klachten gunstig beïnvloed worden beklemtoont het belang van een PSYCHOSOMATISCHE WISSELWERKING! (wisselwerking lichaam - geest).

En dan is er ook het vertrouwen in de intelligentie van het complex ziel-geest-lichaam dat in de dagen volgend op de sessie een nieuw evenwicht vindt (zelfhelend principe).
Osteopathie is er voor iedereen, jong en oud, vooral ook voor pasgeboren baby’s. Zij is waardevol voor alle functionele klachten en bij zogenaamd onomkeerbare letsels kan zij een substantiële ondersteuning bieden.
Het beroep wordt soms opgedeeld in structurele, viscerale en cranio-sacrale osteopathie, een
didactische opdeling die noodzakelijk is voor een efficiënte opleiding. Op de schoolbanken wordt het aspect ‘spieren, pezen en gewrichten’ losgekoppeld van het aspect ‘organen’ en  wordt de schedel ook nog eens apart beschouwd. Op de behandeltafel vormen al deze aspecten echter één geheel.
Osteopathie ontstond 150 jaar geleden in de VS dankzij haar grondlegger, Dr Andrew Taylor Still. Deze arts, met groot respect voor en kennis van de natuur, geldt als spoorzoeker van het menselijk lichaam. Hij toonde ons een samenhangend beeld van structuur en werking van dat lichaam en ontwikkelde daarmee een unieke benadering van ziekte en gezondheid.
Hij liet ons een prachtige erfenis na.

Jean Marie Cortoos

Omtrent de Samenzorg-nieuwsbrief

Plaats voor jouw discipline


Ben jij zorgverlener en wil je graag jouw discipline hier uitleggen? Dat kan. 

Stuur ons een emailtje met je artikel of wat je ons zou kunnen aanbrengen, en wie weet  krijgt jouw artikel één van de komende maanden een plaatsje in onze nieuwsbrief.

Naast Osteopathie (zie hierboven) kwamen Homeopathie, Brainspotting en Aikido reeds aan bod. Wordt jouw discipline de volgende?


Laat ook anderen kennismaken


Laat je kennissen- en familiekring een graantje meepikken van alle info die we bezorgen via dit kanaal. Nodig hen uit om in te schrijven op deze nieuwsbrieven van Samenzorg. Stuur hen deze nieuwsbrief door en zij kunnen dan inschrijven via deze link (onderaan die pagina).

Bedankt alleszins om meer naambekendheid te geven aan onze nieuwsbrief.



Wens jij ons team te versterken?


Help jij mee het SamenZorg event organiseren?


We willen starten met het organiseren van het SamenZorg event 2025. Heb je zin om dit mee op te touwen? Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en laat ons kennismaken.


Zit er een journalist in je?


Heb je zin om af en toe eens tekst te schrijven? Vraag je graag iemand uit over een therapie of een boek om via een artikel die informatie te delen? Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en laat ons kennismaken.


Heb jij een vlotte 'sociale media' pen?


Wil je ons helpen onze artikels, podcasts en nieuwtjes te verspreiden via onze sociale media kanalen? Zin om onze sociale media posts te maken en te plaatsen? Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en laat ons kennismaken.


Heb jij ervaring met marketing? 


Zin om onze website en promotie verder op poten te zetten? We zijn op zoek naar vrijwillige medewerkers marketing en een coördinator. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en laat ons kennismaken.


Spontane aanmelding vrijwillige medewerker


Heb jij kennis, ervaring en/of talenten die je graag wil inzetten om Samenzorg verder uit te bouwen? Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en laat ons kennismaken.



Event Kalender

De event kalender kan hier geconsulteerd worden.


Samenzorg geeft de mogelijkheid aan zorgverstrekkers om hun events te delen met het grote publiek via deze event kalender. 


Je event kan doorgegeven worden door een mail te sturen. Wij zorgen dan voor een regelmatige update.


  
     

Deze nieuwsbrief werd verstuurd aan $[UD:CONTACT_EMAIL||]$

Wenst u deze emails niet meer te ontvangen?

Dan kan u hier uitschrijven.