Print Icon
 

Nieuwsbrief november 2024

Inhoud

Voorwoord


Lieve vrouw, lieve man,


November... zo'n erg grijze maand.

En toch... Terwijl de herfstkleuren nog aan de bomen schitteren, ligt er een eerste dun laagje sneeuw.

De frisse lucht die daarmee gepaard gaat, is een verademing tussen de grauwe buien en windvlagen door.

Bij Samenzorg kabbelt het leven gemoedelijk verder. Dat kan je weer lezen in onze nieuwsbrief.


Inge



Discipline in de kijker

Shiatsu


De basis van shiatsu is terug te vinden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Zeer lang geleden hadden de Chinezen ontdekt dat bij organische stoornissen altijd aan de oppervlakte van het lichaam pijnlijke zones ontstonden. Wanneer deze geprikt werden met een stenen naald, werd ook verbetering vastgesteld bij de verstoorde organen.

Drie figuren speelden in die tijd een belangrijke rol bij het ontstaan van de TCM. Dat waren Fou Hi, Chen Nong en Houang Ti. Fou Hi was de belangrijkste. Hij zou geleefd hebben van 2952 tot 2836 v.Chr. Hij leefde in nauw contact met de natuur en observeerde de hemellichamen : de groeperingen van zichtbare en onzichtbare sterren, waarvan de waarneming afhankelijk is van de positie van de zon en de aarde. Dit resulteerde in de vaststelling van de 4 seizoenen en de 12 maanden kalender. Door deze observaties en de invloeden hiervan op het aardse gebeuren, kwam hij tot het besef dat er een kracht bestaat die het hele leven beheerst : de Chi of Qi. Hij bedacht verder het principe van Yin & Yang, de 5 transformaties, de achthoek met de acht trigrammen.

Reeds in de 7de eeuw na Christus werden deze therapieën door monniken, en studenten die in China gingen studeren, verspreid in Japan. Door de grote doeltreffendheid, gedetailleerde diagnostische methoden en behandelingswijzen, werd in de 8ste eeuw (Nara periode) de TCM als officieel medisch systeem in Japan geïnstitutionaliseerd. Ondanks dit feit werd deze methode door een beperkt aantal dokters beoefend, en konden vooral de begoede burgers er gebruik van maken. De gewone mensen moesten hun toevlucht zoeken bij de volksgeneeskunde.

De Japanners verfijnden deze technieken en pasten ze aan aan hun eigen condities en omstandigheden. Zo werd het systeem Doin-Ankyo, dat van China kwam (en oorspronkelijk van India) veranderd naar Anma-Doin. Dit systeem omvat oefeningen en bewegingen zoals yoga en correctieoefeningen. De manuele vorm werd Koho (klassieke) Anma genoemd. Echter, het duurde nog eeuwen vooraleer de manuele therapie dezelfde status genoot als acupunctuur, moxa of kruiden.

In het begin van de 20ste eeuw werd Anma gereguleerd en beoefenaars moesten een erkend diploma hebben. Beoefenaars die geen diploma hadden zochten gewoon een andere naam: Shiatsu. Op het eerste gezicht een nietszeggende naam: duimdruk. Wat uiteindelijk veel ladingen kon dekken.

Langzaam maar zeker ontwikkelt Shiatsu zich vanuit de restanten van Koho Anma en de Anpuku, Oosterse filosofie, traditionele self-healing methodes en de Westerse anatomie en fysiologie, een tot een nieuwe professionele behandelingswijze. Het was Tenpeki Tamai die uiteindelijk Shiatsu op de kaart zette met de publicatie van zijn boek: Shiatsu-Ho of Shiatsu Therapie, in 1919.

In de loop van de 20ste eeuw, ontwikkelden een aantal Shiatsu-leraars hun eigen stijl. Velen onder hen stichtten scholen in Japan, Amerika en Europa. Meer dan 30 jaar geleden werd bij ons de Belgische Shiatsu Federatie opgericht. Momenteel zijn 19 scholen aktief in Vlaanderen en Wallonië. De BSF is de beroepsfederatie voor de scholen en de beoefenaars.

Shiatsu is in eerste plaats een preventieve behandelingswijze en gaat de algemene conditie van de client ondersteunen. Uiteraard kan shiatsu ook specifieke ondersteuning bieden bij structurele problemen, spijsverterings- en hormonale stoornissen, zwakke immuniteit, stress e.a.. Het is aangewezen om maandelijks een behandeling te ondergaan.

Lifeforce Shiatsu is één van de oudste scholen, aangesloten bij de BSF, met meer dan 35 jaar ervaring. Lifeforce Shiatsu is een nieuwe en hedendaagse shiatsustijl ontwikkeld door Luc Covents en Nadia Andries.
In deze shiatsuvorm gaan dynamiek, kracht en beweeglijkheid (yang) in harmonie met stilte, rust en meditatie (yin).
Naast het belang van een juiste fysieke houding, een correcte techniek, en een juiste ademhaling (yang) wordt er veel aandacht besteed aan psychische en emotionele beleving en een juiste mentale gerichtheid en intentie (yin).

Lifeforce Shiatsu

Mastenhof 7 2560 Kessel

www.onelifeforce.com            info@onelifeforce.com

GSM : 0486 29 59 19


In de spotlights 1: Inloophuis Mepilan


In deze rubriek aandacht voor Mepilan, gevestigd in Lier, dat sedert juni 2023 inloophuis is voor Samenzorg. Informatie over inloophuizen is hier terug te vinden. De uren dat je van het inloophuis gebruik kan maken, zijn elke maandagochtend van 10:00 tot 12:00 uur en elke donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur.


Samen zorgen voor zorgen...

 

Blog van 25/10/2024

 

Van jongs af (lees de jaren '60) was er in ons gezin contact met veel verschillende vormen van zorg. Geneeskundige zorg. De eerste herinnering daarover ging over een kinderarts. Latere herinneringen gingen over de huisarts. De eerste was niet mijn favoriet, die vertelde mijn mama dat ik op dieet moest. Ik was nog een kleuter.

De herinneringen aan de latere huisarts waren heel anders. Hij was tevens homeopaat en nam de tijd om te luisteren en hij schreef korreltjes en dosissen voor. Die beterschap brachten. En we wisten dat de wachtkamer steevast tjokvol zat en je er vele uren moest voor uittrekken. En ja, hij deed ook nog huisbezoeken. Als ik er nu aan terugdenk, concludeer ik dat die man bijna geen privéleven meer kon hebben.

 

Een groeiend gezichtsveld

Stap voor stap breidde de horizon zich uit. Een verhuis maakte dat er een andere huisarts bezocht werd. Die zich (toeval bestaat niet) eveneens bekwaamd had in de homeopathie, maar daarbovenop nog Chinese geneeskunde had gedaan, acupunctuur en nog wat andere zaken. Ineens was het woord "moxa" geen onbekende meer.

Twee gemeentes en een verhuis verder, werd de huisarts een antroposofisch arts, die uiteraard ook klassiek geschoold was en, ja hoor, er ook homeopathie had 'bijgedaan'. Van die vrouw leerde ik dat het zelfherstellende vermogen van het menselijke lichaam heel erg goed werkte en dat het niet de bedoeling is van de 'geneeskunde' om dat tegen te werken. Zo vond ze dat een klein kind dat koorts heeft niet tot bij een arts hoefde te komen, laat staan geneesmiddelen moest nemen, zolang de koorts niet boven de 40,5°C gestegen was. Uiteraard goed omkleed met wat de ouders dan voor dat kind konden doen (wikkels leggen, afkoelen, veel liefde geven, overleggen met de arts, etc..)

En elk van die artsen nam het "primum non nocere" principe heel ernstig. In't Vlaams: "ten eerste, doe geen kwaad" of "vooral niet schade toebrengen" Het is de kortste samenvatting van de Eed van Hippocrates die je kan vinden.

 

En toen kwamen de lockdowns

De tijd ging voort, die eigen kinderen gingen vervolgens hun weg en je houdt dus qua gezondheidszorg enkel nog rekening met jezelf en je partner. Mooi zo. Tot in de loop van 2020 bleek dat dat ineens veel moeilijker werd. Je moest bij sommige artsen en organisaties aan voorwaarden voldoen om zorg te krijgen. Vreemd. En zélf mochten we ineens geen zorg meer geven, ook al drongen onze klanten er op aan. Lockdowns. En, veel erger nog, discriminatie. Gezinnen met hoog oplopende ruzies, families die uiteen spatten, kinderen met bergen stress, het zit in ons geheugen gegrift. Ineens hoorden we via allerlei wegen dat het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam niet te vertrouwen was en dat daar extra maatregelen voor moesten getroffen worden. En dat die aanbevelingen vooral niet mochten bevraagd of bekritiseerd worden. Nog véél vreemder.

En of wat je dan hoorde of las juist was of niet, feit is dat er gediscrimineerd werd op basis van persoonlijke medische keuzes. En dat voelde niet goed.

 

Samenzorg

Dat veranderde toen de organisatie Samenzorg op ons pad voorbijkwam. Wàt een verademing. Géén discriminatie, respect voor de keuzes van elk individu, erkenning van de mens als een geheel van zowel fysieke structuur als mentaal zijn, erkenning van het goed werken van het menselijke immuunsysteem en het zelfhelend vermogen... kortom een organisatie die sterk onze aandacht trok. Meer informatie opgevraagd, in gesprek gegaan en ineens waren we een "inloophuis".

 

Inloophuis

Samenzorg wil een verbindend platform zijn tussen aanbieders van zorg enerzijds en de zorgvragende mens anderzijds. Zonder discriminatie, zonder vooroordeel, maar wél met de insteek oog te hebben voor alle aspecten van de mens. Daar hebben we wel oren naar.

Daarom hebben we onze praktijk enkele uren per week als inloophuis opgezet.  Een inloophuis is een herkenbare, goed bereikbare en veilige plek waar je tijdens bepaalde dagen en uren vrijblijvend kan binnenwandelen voor een gesprek en een luisterend oor. Er wordt géén therapie gegeven, we luisteren.

 

Zelfzorg

Een deel van wat wij zelfzorg noemen (en deze blog gaat over zelfzorg) is dat wat je graag doet en wat je ook goed kan, inzet voor de maatschappij. Mensen helpen hun kracht (terug) te vinden en ze zien groeien, daar word je warm van. Samen met anderen groeien naar vreugde of samen intense momenten mogen beleven, ook al komen daar tranen bij, dragen bij aan je groei als mens. Iemand die op het depressieve af binnenkomt en die even daarna er in slaagt toch een glimlach te tonen en dankt voor de inzichten zijn de mooie momenten.

 

Bijdragen aan de maatschappij door zélf het voorbeeld te geven van respect, verdraagzaamheid, liefde en mededogen is meebouwen aan de nieuwe maatschappij. In gelijkheid, in kracht.

 

In dat perspectief is goed voor jezelf zorgen, ook bijdragen aan de anderen, aan de maatschappij.

 

Moge je zelfzorg steeds bovenaan je agenda hebben staan, waar je ook bent, wat je ook doet.

 

Succes!

 

PrepTalk

Wouter en Mepi

 

https://www.mepilan.com/preptalk

 


Boeken


"De Stam van Regenboogkleuren" - ISBN 9789464890983

"Wijsheden van Spirit" - ISBN 9798340207777


Overzicht van het boekenaanbod.



Spirituele Beurs op 30/11 en 1/12


Het weekend van 30/11 en 01/12 staat Mepilan op de Heaven's Dream Spirituele beurs in Lier, in het parochiecentrum op slechts 200m van hun praktijk! Inkom slechts 5€ en gratis lezingen. Kom je energieveld laten tekenen op hun stand, je krijgt er een hoop inzichten bovenop!



We staan ervoor open om ook andere inloophuizen hier in de spotlights te plaatsen. Laat iets weten op ons mailadres en we nemen dan contact met jullie op.


In de spotlights 2: Gezondheidscongres 2025

 

Met gepaste trots kondigt de congrescommissie de eerste editie aan van “Het Gezondheidscongres 2025”.
Het congres zal plaats vinden op 23 maart 2025 te Baarlo (noord Limburg).


DE TOEKOMST VAN DE GEZONDHEIDSZORG: EEN NIEUW PARADIGMA


Een samenwerking van onder andere Het Artsencollectief, Society 4.0, het NTG (Nederlands Telegeneeskundigen Genootschap), de AVIG (Artsen Vereniging Integratieve Geneeskunde), Samenzorg en de Mycells-heelhulp-groep.


Zie deze websites voor het programma en informatie over de locatie:  www.gezondheidscongres.nl en  www.gezondheidscongres.be.

Tot de  23e maart!

 

Met hartelijke groet,

Namens de congrescommissie

Berber Pieksma

Email: contact@gezondheidscongres.nl




 



Uit eigen huis

Is Samenzorg te alternatief? Waarschijnlijk wel, en tegelijk ook niet.


Wie Samenzorg wat volgt, vooral via onze artikels in de nieuwsbrief, kan het niet ontgaan dat er soms (heel) alternatieve behandelwijzen aan bod komen. 

EFT, Reflexologie, energetische lifecoach, gaat dat niet te ver? Is Samenzorg niet te alternatief? Zouden we ons niet beter wat meer wetenschappelijk opstellen? Is het door zo alternatief te zijn niet zo, dat Samenzorg er zélf de oorzaak van is dat ze nooit zullen aanvaard worden door de "klassieke" geneeskunde, de universiteiten en de wetenschappelijke wereld?

 

Daar heb je een punt. En op het eerste zicht is dit inderdaad een probleem. Laat me toe om hier toch even wat dieper op in te gaan. 

 

Vooreerst: Het is niet zo dat we per se alternatief willen doen. We zoeken niet naar de buitenbeentjes en het is niet onze bedoeling om de gangbare geneeskunde tegen de schenen te schoppen. 

 

Anderzijds is het wel een bewuste keuze van Samenzorg om aandacht te geven aan gezondheids- en ziekte-ervaringen "van onderuit". Met andere woorden, in een wereld van dogma's en censuur in de wetenschap, kiezen wij ervoor om alle ervaringen vanuit de bevolking toe te laten. De achterliggende gedachten bij censuur en dogmatisch denken, is dat de bevolking "te dom" is om zelf te kunnen nadenken en evalueren. Samenzorg denkt in termen van een geëmancipeerde bevolking. Het is trouwens een inzicht binnenin de klassieke geneeskunde en universiteiten, dat onze gangbare geneeskunde te paternalistisch is. Daarom is er, althans in theorie, een promotie van "informed consent".

 

We spreken hier over het verzoenen van tegenstellingen. Aan de ene kant heb je de filosofie dat je enkel wetenschappelijk bewezen waarheden kan bespreken en promoten, zeker als het gaat over gezondheid en ziekte. Aan de andere kant heb je de filosofie dat je alles kan bespreken en dat de mensen zélf kunnen evalueren wat waardevol is en wat niet. 

 

Samenzorg heeft een probleem met "wetenschappelijk bewezen waarheden", we noemen dit zelfs "onwetenschappelijk". Wetenschappelijk denken houdt juist per definitie in, dat je open minded bent, en zaken in vraag stelt. Het volstaat om even te denken aan zaken die vroeger wetenschappelijk bewezen waren, waarover nu totaal anders gedacht wordt. De aarde draait rond de zon, is een klassiek voorbeeld. Bacteriën veroorzaken maagzweren, is een veel recentere. Of het verband tussen Alzheimer en de darmflora. Als de wetenschap blijft hangen bij "wat al bewezen is", zonder uitdagende gedachten toe te laten en te onderzoeken, is het geen wetenschap meer. 

 

Het is voor een kleine organisatie als Samenzorg een te grote ambitie gebleken om zelf wetenschappelijk onderzoek te doen. Dat brengt met zich mee, dat we ervoor hebben gekozen om behandelmethoden aan het woord te laten, ook als ze wetenschappelijk (nog) niet onderbouwd zijn. Het zijn de uitdagende gedachten die we toelaten, en die nog onderzocht moeten worden. Eén van de ambities van Samenzorg is, om een website te creëren, waar mensen hun ervaringen kunnen vertellen die ze hadden met deze of gene behandelwijze. Het zijn vooral deze ervaringen, die wij zien als het begin en de basis van een wetenschappelijk proces. 

 

Conclusie: Binnen de tegenstelling tussen "enkel bespreken wat wetenschappelijk bewezen is" en "iedereen toelaten zijn verhaal te doen, onafhankelijk van zijn wetenschappelijk status", neigt Samenzorg naar het tweede, wat door sommigen kan ervaren worden als "te alternatief". We doen dit vanuit een verlangen naar méér wetenschap, zoals hierboven uitgelegd. Het al dan niet aanvaard worden vanuit het reguliere circuit, is daarbij een bekommernis die voor ons ondergeschikt is aan de nood in de maatschappij tot meer authentiek wetenschappelijk denken. 

 

Vergis je niet: Het streefdoel van Samenzorg, is om steeds in dialoog te blijven, en om in verbindende communicatie te gaan met iedereen, ook met de reguliere geneeskunde. 

 

Van onze redactie.

 

Reageren op dit artikel kan via ons mailadres.




Omtrent de Samenzorg-nieuwsbrief

Plaats voor jouw discipline


Ben jij zorgverlener en wil je graag jouw discipline hier uitleggen? Dat kan. 

Stuur ons een emailtje met je artikel of wat je ons zou kunnen aanbrengen. Jouw artikel kan dan één van de komende maanden een plaatsje krijgen in onze nieuwsbrief.

Naast Shiatsu (zie rubriek Discipline in de kijker hierboven) kwamen EFT, Reflexologie, Homeopathie, Brainspotting, energetisch heler, Aikido en energetisch lifecoach reeds aan bod. Wordt jouw discipline de volgende?


Laat ook anderen kennismaken


Laat je kennissen- en familiekring een graantje meepikken van alle info die we bezorgen via dit kanaal. Nodig hen uit om in te schrijven op deze nieuwsbrieven van Samenzorg. Stuur hen deze nieuwsbrief door en zij kunnen dan inschrijven via deze link (onderaan die pagina).

Dank om zo onze nieuwsbrief meer leesbereik te geven.



Event Kalender

De event kalender kan hier geconsulteerd worden. Events op locatie kunnen hier bekeken worden via kaartjes: voor deze maand en de komende maanden.


Samenzorg geeft de mogelijkheid aan zorgverstrekkers om hun events te delen met het grote publiek via deze event kalender. 


Je event kan doorgegeven worden door een mail te sturen. Wij zorgen dan voor een regelmatige update.



  

Op de website samenzorg.nu kunnen de events en de kaartjes steeds geconsulteerd worden in de rubriek 'Events', dan 'Toekomstige events'.


Vrijwillige bijdrage voor Samenzorg

 

Draag jij Samenzorg een warm hart toe, geloof je in onze visie en missie? Wil je ons groeiproces ondersteunen ? Dat kan met een vrijwillige bijdrage via ik wil steunen.


Regelmatig mogen we vrije bijdragen ontvangen wat we ten volle appreciëren. Onze hartelijke dank daarvoor.

 

     

Samenzorg is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de aangeboden teksten

     

Deze nieuwsbrief werd verstuurd aan $[UD:CONTACT_EMAIL||]$

Wenst u deze emails niet meer te ontvangen?

Dan kan u hier uitschrijven.