Print Icon
 


Nieuwsbrief Samenzorg november 2023.


"Als je doel groot is en je middelen klein, handel dan toch.

Alleen al door je actie zullen je middelen ook groeien”.                                                     Albert Schweitzer 

                                                        


Schweitzer (1875 – 1965) was een Duits-Franse arts, filosoof, theoloog, organist, musicoloog en pacifist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste denkers van de 20e eeuw.

 

Beste Mensen, beste leden van Samenzorg,

Hallo 'compagnons de route',

 

Geprikkeld door « geen woorden, maar daden! » brengen wij jullie in deze nieuwsbrief hoopvolle en krachtige initiatieven, ondanks de ‘hobbels’ op onze weg.     

Hobbels op onze weg omdat er recent (nogmaals) grote veranderingen in het kernteam hebben plaatsgevonden: vaste kernteamleden zijn om persoonlijke redenen (tijdelijk?) teruggetreden.                                     

Moedig en hoopvol nemen we ook deze uitdaging aan om door te gaan en breien we gestaag verder aan onze visie en missie een ander gezondheidswezen (mee) in de wereld te zetten! Om het reeds bestaande netwerk verder te ontwikkelen, te bekrachtigen, uit te breiden en dieper te verankeren. We zijn ook hoopvol omdat er door hun (tijdelijk?) vertrek plaats is gekomen voor nieuwe krachten! Bij deze bedanken we heel hartelijk alle (ex-) vrijwilligers van Samenzorg: met jullie onvoorwaardelijke inzet, tijd en energie kunnen we bestaan en vele zaadjes planten. Dit geldt voor de kern en daarbuiten. We doen dit echt samen en dat maakt deze VZW ook een warme ORGAANISatie.

We zijn dus samen met jullie onderweg: SAMENZORG … met en voor elkaar!


We zijn ook heel letterlijk onderweg:

Sinds kort zijn we ‘on the road’ en organiseren lokale Samenzorg- bijeenkomsten om elkaar te ONT-moeten, in gesprek te gaan, te brainstormen over lokaal te ondernemen activiteiten, enzovoort. Zo vonden er de afgelopen maand live meetings plaats in Diepenbeek, in Gent, in Antwerpen en in Zeeuws-Vlaanderen. Vele andere regio’s zullen volgen!

   


Op 16 december aanstaande strijken we neer in West-Vlaanderen in het Shiva Center te IngelmunsterEen interactieve namiddag staat er op het programma.


Bij deze bedanken we alle aanwezigen en verheugen ons op de talrijke enthousiaste opkomst. Het voelt alsof er zaadjes worden geplant die alle energie bundelen om daarna te beginnen groeien. De onderlinge contacten die zijn gesmeed vragen naar verbinding, naar samen wegen zoeken, naar het vinden van nieuwe samenwerkingsverbanden.                                                                          

Samenzorg faciliteert en begeleidt deze bijeenkomsten verder.

Ook wij stellen ons de vraag hoe die groei (en bloei!) eruitziet... en blijven in volle vertrouwen ‘zien’ dat hieruit mooie nieuwe initiatieven ontstaan. Ook jouw idee is welkom!

 

Samen bouwen we dus verder. Ken je mensen die gelijkaardige evenementen organiseren? Laat het ons graag weten… wij willen verbinden, het netwerk uitbreiden en samenwerken! 

 

En JA! Je las het goed: Samenzorg loopt over de grens naar Nederland!

In Zeeuws-Vlaanderen ontstaat een Gezondheidshuis en ook het eerste Samenzorg – Inloophuis heeft er de deuren geopend.

 

Verder zijn de opnames voor de wekelijkse PODCAST van start gegaan!

 

We blijven jullie uitnodigen om mee op stap te gaan! 

Ben je geen zorgverlener en wil je je toch actief inzetten voor Samenzorg? Ook dat kan!

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die een helpende hand toesteken.

Voor alle informatie en vragen, schrijf een mail naar: contact@samenzorg.nu                              

Een hartelijke ontvangst staat je te wachten...


Warme herfstgroeten van het Samenzorg-team.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Op het moment dat je dit leest zijn de eerste opnames van de Samenzorg podcast al achter de rug en zijn we druk bezig met het bewerken van deze eerste podcast. Uiteraard doen we er alles aan om het eindresultaat van deze podcast zo spoedig mogelijk met jou te delen, echter moet je nog even geduld hebben tot begin 2024. Waar en wanneer het resultaat te beluisteren zal zijn, delen wij zo spoedig mogelijk met jou!


In deze podcast komen tal van onderwerpen ter sprake. Zorgvragers delen hun ervaringen en de zorgverleners lichten hun visie op ‘holistische gezondheid’ toe.

 

Wij nodigen je dan ook uit om jouw holistische ervaringen met ons te delen. Met jouw hulp lukt het ons om iedere week een interessante podcast te maken! Bovendien geef jij met jouw ervaringen lotgenoten weer hoop. Wij willen een holistische gezondheidszorg in het bewustzijn van mensen brengen door ervaringen met elkaar te delen.

Wij vertellen vanuit ervaring, vanuit de praktijk, vanuit de bevolking.

 

Wellicht heeft jouw leven een positieve wending gemaakt na het lezen van een boek en wil je die ervaring met ons delen? Graag!! Heb jij een simpele, preventieve raadgeving uit jouw eigen leven waardoor je mooie resultaten hebt ervaren? Schroom niet om ons te contacteren en ons allen hiervan deelgenoot te maken.

 

Dus….. Wil je hieraan meewerken? Je bent bij deze van harte uitgenodigd!

 

Stuur ons een bericht via podcast@samenzorg.nu met een korte omschrijving van wat jij wilt delen met ons en wij nemen contact met jou op!

 

Het Samenzorg podcast-team.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

                                      

                                     Samenzorg kent geen grenzen!!!

Samenzorg slaat zijn vleugels uit en gaat de landsgrenzen over!

 

Het eerste Samenzorg inloophuis in Nederland is ‘geopend’ in het pittoreske Oostburg, gelegen in west Zeeuws Vlaanderen. Oostburg maakt deel uit van de gemeente Sluis en ligt dicht bij de Belgische grens. Het inloophuis genaamd ‘Maatjes! in elk Gezin’ is gevestigd in de in 1950 gebouwde 55 meter hoge watertoren en wordt gerund door Neeltje de Best. De watertoren is een baken en focuspunt in de omgeving. Dat is het inloophuis echter ook! Neeltje, 65 lentes jong, moeder van twee prachtige dochters en trotse oma van vier kleinkinderen, heeft ‘haar hele leven’ als gezinscoach/jeugdhulpverlener gewerkt en heeft zich altijd ingezet voor het welzijn van jongeren en hun plaats in het gezin.

In 2006 nam zij de eerste twee dakloze jongeren in huis en pas sinds kort is aan de opvang van hulpbehoevende jongeren een eind gekomen. Haar huis was dus al een soort inloophuis. Niet dat Neeltje stopt…..integendeel. Zij zit nog boordevol ideeën en plannen. Zo was zij al langer met gelijkgestemden bezig met nieuwe initiatieven in de zorg en hoorde zij via via van Samenzorg. De contacten waren gauw gelegd en nog voor dat er een voorlichtingsavond door Inge en Sigrid van Samenzorg in Westdorpe plaats vond had zij zich bij Samenzorg aangesloten. Sinds kort maakt zij ook deel uit van het dispatchteam.

De deuren van haar inloophuis in de watertoren blijven uiteraard open staan voor nieuwe initiatieven en iedereen die verlegen zit om hulp in welke zin dan ook, is welkom. Neeltje heet u van harte welkom op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u altijd een afspraak maken via 0031-647291838. 

Wie weet tot gauw!


Het inloophuis in Oostburg is niet het enige nieuwe inloophuis dat wij welkom heten onder de Samenzorg paraplu. Zo heten wij Ontocratos in Maldegem, de Lichtbron in Wijnegem en Anandam in St. Denijs-Westrem van harte welkom bij Samenzorg en zullen wij een van deze inloophuizen in de volgende nieuwsbrief in het voetlicht zetten. samenzorg.nu/inloophuizen


----------------------------------------------------------------------

                                       

                                                Discipline in de kijker.

 

In de Samenzorg nieuwsbrief brengen we vanaf nu elke maand een discipline onder de aandacht. We starten met Aikido.


Aikido, Zelfverdediging, Krijgskunst of een Spiritueel pad?

Ai (harmonie)-Ki (energie)-Do (de weg)

 

Aikido, ook wel de zelf'verdediging' onder de 'vecht'sporten genoemd, is naar mijn idee, indien met de juiste intentie beoefend, een mooi voorbeeld over hoe een Krijgskunst zou kunnen zijn.


Wat doet iemand die vechtsport beoefent? Hij leert juist te anticiperen op een bepaalde aanval, hij gaat een gevecht aan met een tegenstander, vaak in competitieverband. Hij leert de andere slimmer, sterker, technisch te overmeesteren. Het sportaspect is een mooie toegevoegde waarde voor ieders kracht, karakter, souplesse, coördinatie.... Verder weet ik de symmetrische training van het lichaam sterk te waarderen.


Waar we in zelfverdediging de focus op leggen, dat zegt de naam zelf! Bepaalde aanvallen vragen bepaalde reacties, ditmaal zonder het sport- of competitieaspect erbij.


Vanaf wanneer kunnen we dan spreken over Krijgskunst?

Een uitspraak zegt: “Word meester over jezelf, probeer niet de ander te overmeesteren”.

M.a.w. er komt een yang energie op je af, een aanval, een voor jou negatief aanvoelende actie... In hoeverre laat jij jezelf hierdoor uit je kracht halen, uit je centrum? En in hoeverre reageer jij vanuit jouw persoon die uit balans is, fysiek of emotioneel geraakt?

 

Slaag je erin om bij negatief aanvoelende emoties, bij fysiek geraakt zijn,... in je kracht te blijven en van daaruit te reageren, dan zal je reactie zoveel krachtiger ervaren worden.

 

In Aikido hanteren we meerdere manieren van werken, 'in' de energie van de andere gaan, de energie van de andere 'meenemen', de aanval 'vóór' zijn, ... en dit allemaal door zoveel mogelijk met ontspanning (yin) te werken. Ontspanning is immers oneindig, kracht (yang) is beperkt.

Alle manieren komen erop neer om de situatie aan te voelen, jawel 'voelen'! Er komt een (ongewenste) energie op je af, je (h-)erkent ze en weet ze af te leiden en ondertussen jouw centrum te bewaren.

 

Het idee dat we mogelijk door meditatie een beter persoonlijk inzicht kunnen krijgen klopt helemaal. Een gedachte, een prikkel komt in je op en je doet er iets of niets mee, je krijgt wel inzicht in jezelf.

Met een fysieke prikkel leren omgaan binnen Krijgskunst dwingt je te handelen, maakt het je fysiek moeilijk in je centrum te blijven. Training zorgt ervoor dat je meer binnen jouw centrum weet te blijven.

'Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar', het trainen van, soms heftig lijkende, fysieke prikkels (slagen, trappen, wurgingen,  ..) zal een positieve invloed hebben op je omgang met mentale/emotionele prikkels.

De beoefening van 'Krijgskunst' (Aikido en vele andere) is ongetwijfeld een heel krachtig spiritueel pad, een pad van bewustwording en persoonlijke groei!

 

Wilfried Tanghe


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wenst u deze emails niet meer te ontvangen?

Dan kan u hier uitschrijven.