| | |
In deze Nieuwsbrief: - Voorwoord Kris Gaublomme - Event presentatie podcast - Nieuw! Agenda workshops e.d. zorgverleners - In de spotlights inloophuis de Lichtbron - Discipline in de kijker: brainspotting
| |
Nieuwsbrief Samenzorg december 2023.
Metamorfose
Alles is permanent in ontwikkeling. Maar er komt een tijd waarin de verandering plots sneller gaat, bruusker, spectaculairder. De compacte bloemknop transformeert zich in een ontluikende bloem. De rups ontdoet zich van zijn dikke, sombere omhulsel en vervelt tot een lichte, veelkleurige vlinder. De adolescent wordt een volwassene. Een volksstam die enkel leeft in angst, egoïsme en geweld transformeert in een bewuste en solidaire beschaving. Deze metamorfose vindt vaak plaats ten koste van spasmen, samentrekkingen en pijn. Wanneer ze voltooid is blijft er enkel een oud, leeg omhulsel over, vastgehecht aan een boomtak, pijnlijke herinneringen geassocieerd aan vergeelde foto’s, drama’s uit geschiedenisboeken, ruïnes en musea, evenveel belachelijke overblijfselen van een archaïsche wereld. En het herboren wezen kan opvliegen naar de zon om zijn nieuwe vleugels te laten drogen. Nochtans, naarmate het moment van de metamorfose nadert, doemen er krachten op die de bedoeling hebben ze te beletten om zich te realiseren. Die krachten ontstaan uit al wie bang is voor de transformatie naar het onbekende en de voorkeur geeft aan stagnatie, zelfs een terugkeer naar het oude. We moeten die blokkerende krachten niet onderschatten. Eerst en vooral omdat ze vaak in de meerderheid blijken te zijn, vervolgens omdat ze invloedrijker zijn, beter geworteld dan de vernieuwende krachten. Het verlangen om te blijven hangen in de oude wereld werkt geruststellend. De angst om vooruit te gaan is natuurlijk. Nochtans, wanneer het organisme weigert te veranderen verdort het, stikt het in zijn oude huid zonder zijn ware potentieel te tonen. Wanneer een individu er in slaagt zijn gezichtsveld te verbreden in tijd en ruimte is het van nature uit geneigd te verlangen naar zijn eigen metamorfose maar ook die van alle wezens om zich heen.
Encyclopedie van het Relatieve en Absolute Weten, Edmond Wells, deel VII
Beste leden en sympathisanten van Samenzorg
Wellicht is bovenstaande tekst een mooi voorbeeld van wat Samenzorg is. Een ontpoppende vlinder, een frisse wind, een ontluikende bloem. Een beweging die, broos en bescheiden, het potentieel heeft onze samenleving te verbeteren. Enkel de angst voor verandering of mislukking kan onze groei beletten. Laten we daarom in vertrouwen de handen in mekaar slaan en, steen na steen, bouwen aan die betere wereld. De uitdagingen zijn groot. Er moeten oplossingen gevonden worden voor de financiering van onze werking en voor de uitbreiding van de equipe actieve medewerkers. De communicatie en organisatie van Samenzorg zijn aan een update toe. Maar we twijfelen er niet aan dat, mits de juiste intenties en ons aller inzet, onze doelstellingen zullen gerealiseerd worden. Samenzorg is gegroeid vanuit een zuivere intentie, vanuit het hart, en daarom voorbestemd om te slagen. Wij rekenen op ieder van jullie, en op iedereen die jullie voor ons mooie project kunnen warm maken, om zijn steentje bij te dragen tot onze dromen werkelijkheid geworden zijn.
Het hele kernteam van Samenzorg wenst jullie allen een fijne overgang naar het nieuwe jaar en een gezond en voorspoedig 2024. | | | ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- | | |
Noteer de datum 24-02-2024 in uw agenda!
Dit is de datum waarop de Samenzorg podcast gepresenteerd gaat worden. Dus hou deze datum vrij! Het belooft een event te worden wat jij beslist niet wilt missen! In onze volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over dit event.
Wellicht heeft jouw leven een positieve wending gemaakt na het lezen van een boek en wil je die ervaring met ons delen? Graag!! Heb jij een simpele, preventieve raadgeving uit jouw eigen leven waardoor je mooie resultaten hebt ervaren? Schroom niet om ons te contacteren en ons allen hiervan deelgenoot te maken. Dus….. Wil je hieraan meewerken? Je bent bij deze van harte uitgenodigd!
Stuur ons een bericht via podcast@samenzorg.nu met een korte omschrijving van wat jij wilt delen met ons en wij nemen contact met jou op!
Het Samenzorg podcast-team. ------------------------------------------------------------------------------------------------- | | Event kalender zorgverleners!
Met onze gloednieuwe Event Kalender bieden we alle bij Samenzorg aangesloten zorgverleners de mogelijkheid om hun workshops, trainingen en evenementen gratis en eenvoudig te promoten en zo meer bekendheid te genereren. Mail ons vóór 20 januari aanstaande via contact@samenzorg.nu de naam, datum, locatie en een link naar jouw website waar meer informatie over dit event/workshop of training te vinden is. Wij zorgen ervoor dat deze informatie via deze event kalender met onze zorgvragers en geïnteresseerden gedeeld wordt.---------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |
Deze maand in de spotlights: De Lichtbron, Huis voor dialoog en herbronning. | | | Op 10 december 1994 startten Simonne Verschraege en Geneviève Cooreman in Antwerpen met het inloophuis de Lichtbron, Huis voor dialoog en herbronning. Een huis waar mensen zonder dak boven hun hoofd, zonder familie om op terug te vallen, terecht konden voor al hun levensvragen. In de loop van de tijd werden er creatieve middagen georganiseerd. Dans- en bewegingssessies om bij je gevoel te komen en je vrij te leren bewegen. Intuïtief schilderen om jezelf te ontdekken. Meditatie om te ontspannen, je aandacht te focussen en bewustzijn te vergroten. Gaandeweg ontwikkelden zich workshops, groeigroepen, activiteiten op aanvraag van de deelnemers met als doel om zichzelf beter te leren kennen en betere relaties met anderen op te bouwen. In 1999 zijn Geneviève en Simonne begonnen met het vormen van een team van vrijwilligers en werden er allerlei nieuwe initiatieven ontwikkeld. De eerste nieuwsbrief was een feit. Een nieuwsbrief waarin mensen, getuigenissen, gedichten en ervaringen elkaar deelden. Elke vrijwilliger kan zijn/haar passie inzetten om nieuwe initiatieven te nemen. In 2003 verhuisde de Lichtbron naar de huidige locatie in Wijnegem. Een mooi groot pand wat al 15 jaar leeg stond en dat de gemeente wilde afbreken. Dankzij de hulp van de toenmalige burgemeester en giften/inzet van vele vrijwilligers en onder de bezielende leiding van Geneviève en Simonne is in drie jaar tijd het gehele pand met hart en ziel totaal gerenoveerd en gedurende dit proces gefaseerd in gebruik genomen. Nu een kleine 20 jaar later kunnen we terugkijken op een geweldige tijd, waarin ‘verbinding, persoonlijke ontwikkeling en het onderhouden van fijne relaties’ centraal hebben gestaan. We zetten ons in om de mens écht te ‘ont-moeten’. Al 29 jaar wordt de visie van Samenzorg, zij het op kleinere schaal, toegepast en was dit voor de Lichtbron dé reden om onder de Samenzorg vleugels verder te gaan.
Met diepe spijt delen wij u mede dat Simonne Verschraege in juli jongstleden is overleden. Zij was al vanaf de oprichting een essentieel onderdeel van ons team en heeft een significant verschil gemaakt binnen ons team en in de levens van haar collega's en gasten.
Het vrijwilligersaantal van de Lichtbron is op dit moment helaas onder het gewenste niveau. Mocht u interesse hebben om het Lichtbron team te versterken, stuur een berichtje naar: info@delichtbron.be Voor meer info: www.delichtbron.be | | | ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- | | Discipline in de kijker. In de Samenzorg nieuwsbrief brengen we vanaf nu elke maand een discipline onder de aandacht. deze maand wordt 'brainspotting' besproken.
Laten we beginnen met een klein experimentje. Denk aan een leuke herinnering of iets heel fijns. Observeer het even en voel in. Waar voel je dit in je lichaam? Kijk dan naar rechts op ooghoogte en ga terug naar het gevoel in je lichaam, is dit hetzelfde, meer?, minder? Of anders? Kijk dan links op ooghoogte en ga ook ditmaal terug naar je gevoel in je lichaam en stel jezelf dezelfde vragen. Voel je het meer, minder of voelt het anders aan?
Brainspotting is een lichaamsgerichte vorm van trauma therapie die ontstaan is uit EMDR. Het werd per toeval ontdekt tijdens een EMDR sessie met een cliënt door David Grand in 2003. Hij is dit verder gaan uitzoeken bij andere cliënten waaronder zich veel therapeuten bevonden. Die gingen het op hun beurt ook uittesten. Ze merkten allemaal dat ze op een nieuwe vorm van traumatherapie gestuit waren die op een eenvoudige elegante en organische manier diepgaand werkt. In Brainspotting zijn er 2 cruciale elementen: De oogposities. Die lijken de ingang te zijn tot het limbisch systeem (ook wel het zoogdieren brein of de subcortex genoemd) waar onder andere emotie regulatie gebeurt. Dit wordt versterkt door bio-laterale muziek. Het tweede element is de aanwezigheid en een goede afstemming van de therapeut.
Uit talrijke onderzoeken weet men ook dat alles wat er met ons psychisch, mentaal, emotioneel gebeurt een weerslag heeft in ons lichaam (Psychoneuro-immunologie). Daarom is het ook belangrijk om het lichaam te betrekken in de therapie. Vandaar de vraag “Waar in je lichaam voel je het?”. | | |
Als er over trauma gesproken wordt, denken veel mensen aan schokkende gebeurtenissen zo ongewoon, pijnlijk, of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. Dat zijn trauma’s met een grote T.
Maar iedereen van ons maakt wel van alles mee wat moeilijk te verwerken is, zoals een overlijden, ziekte, scheiding, ruzie, ontslag.… Dit zijn trauma’s met een kleinere t. Zij kunnen ons evengoed belemmeren of saboteren in ons dagdagelijks functioneren. Ook een foetus, baby’s of peuters kunnen trauma’s meemaken. Dan hebben ze er nog geen woorden voor (preverbaal). Dit slaat zich dan op in het lichaam als een gevoel. Ook daarmee kan er in Brainspotting aan de slag gegaan worden. Wil je meer weten over brainspotting, dan kan ik je deze boeken aanraden: -Brainspotting, de nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering van David Grand -Guérir de ses traumatismes avec le brainspotting van Christian Zaczyk
Linda Op de Beeck© ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
| | Wenst u deze emails niet meer te ontvangen? Dan kan u hier uitschrijven. | | | | | |